- ارسال شده در ۱۳۹۶ فروردین ۲۸ ساعت ۱۷:۰۸
- توسط علی واعظ بزرگی
- ۱ نظر
- در مطالب عمومی » مطالب آموزشی
نحوه انتخاب پکیج شوفاژ دیواری
پکیج شوفاژ دیواری در سال های اخیر توانسته است نظر مثبت مصرف کنندگان را در بازار تاسیسات به خود جلب نماید؛ چرا که که این سیستم گرمایشی عملکرد مستقلی داشته و مصرف انرژی آن نیز به مراتب کمتر از سیستم های قدیمی تر مانند موتورخانه های مرکزی و بخاری های گازی است. سازندگان واحد های مسکونی نیز با توجه به هزینه های بالای ساخت موتورخانه مرکزی و یا استفاده از تجهیزات مدرن تر در بخش تاسیسات مانند سیستم های چگالشی، تمایل بیشتری به استفاده از پکیج شوفاژ دیواری از خود نشان می دهند. متاسفانه با وجود گسترش استفاده از این محصول در منازل، همچنان شناخت کافی از این محصول در بین مصرف کنندگان و سازندگان وجود ندارد و به علت نبود اطلاعات فنی کافی همواره در ذهن آنها این سوال بوجود می آید که
"از چه نوع پکیجی برای واحد های خود استفاده کنیم؟"
با توجه به آغاز فعالیت دفتر فنی مهندسی کالانیز در زمینه فروش و خدمات پس از فروش پکیج های شوفاژ دیواری بوتان، این مجموعه وظیفه خود دانست تا به مصرف کنندگانی که تصمیم به خریداری این دستگاه و لوازم جانبی آن دارند؛ یاری رساند. از آنجایی که همواره امکان بازدید محل و انجام محاسبات دقیق توسط کارشناسان مربوطه میسر نیست؛ لذا مطالبی صرفا جهت محاسبات تقریبی، برای کمک به انتخاب نوع پکیج مناسب و تعداد رادیاتورها ارائه می گردد.
گام اول: محاسبه ظرفیت حرارتی
ظرفیت حرارتی به بیان ساده، به معنی میزان انرژی مورد نیاز برای رسیدن به گرمای مطلوب مورد نظر مصرف کننده می باشد. این ظرفیت معمولا بر اساس کیلو وات (KW)، کیلو کالری (Kcal) و بی تی یو (BTU) نمایش داده می شود. در این مقاله از واحد کیلو کالری (Kcal) و کیلو وات (KW) استفاده خواهیم کرد.
عوامل موثر بر مقدار ظرفیت حرارتی:
زیربنا و ارتفاع سقف: در محاسبه ظرفیت حرارتی ابتدا ظرفیت حرارتی لازم برای گرمایش یک متر مکعب را محاسبه نموده و سپس آن را در متراژ کل ضرب می کنیم. قطعا واحد هایی با سقف بلند، نیاز به ظرفیت حرارتی بیشتری دارند.
کاربری (مسکونی، تجاری و صنعتی): نوع کاربری ساختمان نیز بسیار حائز اهمیت است. به طور مثال در واحد های تجاری فروشگاهی و واحد های صنعتی که معمولا فضای بزرگ و پر رفت و آمدی دارند، اتلاف انرژی بسیار بالا خواهد بود هر چند این واحد ها در تمامی ساعات روز مشغول به فعالیت نمی باشند. این در حالی است که واحد های مسکونی، در تمامی ساعات روز و شب، نیاز به تامین انرژی دارند. لازم به ذکر است برای فضاهای بزرگ و صنعتی، پکیج شوفاژ دیواری گزینه مناسبی برای تامین گرمایش نمی باشد.
نوع ساختمان: باید در نظر داشت که ساختمانی که تصمیم به نصب پکیج شوفاژ دیواری در آن داریم؛ بصورت آپارتمانی است یا ویلایی؛ زیرا که قطعا واحد های ویلایی، اتلاف حرارت بیشتری داشته و نیازمند به پکیج با ظرفیت حرارتی بالاتری هستند.
محل قرار گیری واحد مورد نظر در ساختمان (طبقه اول، طبقه آخر، طبقه میانی و ...): در آپارتمان ها، واحد هایی که روی پارکینگ قرار گرفته اند و یا در طبقه آخر واقع می باشند، به مراتب سرد تر از دیگر واحدها هستند. از این رو لازم است در محاسبه ظرفیت حرارتی به این نکته توجه گردد.
وضعیت و تعداد دیوارهای مجاور با هوای آزاد: مجاورت با هوای آزاد در یک واحد می تواند باعث کاهش دمای آن واحد گردد. همچنین واحد هایی که در معرض تابش مستقیم نور خورشید هستند، دمای گرم تری نسبت به واحد های دیگر دارند.
کیفیت مصالح بکار رفته و میزان اتلاف حرارت در ساختمان: باید در نظر داشت که در واحد ساختمانی مورد نظر از چه نوع مصالحی استفاده شده است و آیا اصول استاندارد جهت عایق بندی در دیوار ها، پنجره ها و یا درب واحد، رعایت شده است یا خیر؟
موقعیت جغرافیایی ساختمان: یکی از عوامل بسیار تاثیر گذار در محاسبه ظرفیت حرارتی، منطقه جغرافیایی ساختمان مورد نظر است. قطعا ظرفیت حرارتی یک واحد ساختمانی در شهر تهران که آب و هوای معتدلی دارد؛ بسیار متفاوت است با یک ساختمان، با همان مشخصات در شهر اردبیل که از نقاط سردسیر کشور است. حتی ممکن است در یک منطقه کوچک و یا یک شهر، شرایط آب و هوایی برابر نباشد. به طو مثال شمال و شمال غرب شهر تهران، به مراتب دمای کمتری نسبت به جنوب و جنوب شرق این شهر در فصل زمستان دارند.
نیاز و سلیقه مصرف کننده: علاوه بر شرایط فیزیکی حاکم بر یک واحد ساختمانی، لازم است تا سلایق مصرف کننده را نیز در انتخاب پکیج و رادیاتور لحاظ نمود. به طور مثال ممکن است یک فرد سالمند نیاز به دمای بیشتری نسبت به دیگر افراد در یک واحد ساختمانی داشته باشد.
مثال: وضعیت یک واحد آپارتمان مسکونی در مرکز شهر تهران را با دو واحد آپارتمان با همان شرایط در شهر های اردبیل و دزفول مقایسه می کنیم.
متراژ را در تمامی واحد های آپارتمانی فوق 100 متر مربع در نظر می گیریم. ساختمان مورد نظر با در نظر گرفتن تمامی نکات استاندارد لازم، جهت جلوگیری از هدر رفت انرژی طراحی و ساخته شده است. این ساختمان شامل چهار واحد در چهار طبقه می باشد که برای نمونه، واحد واقع در طبقه اول برای محاسبات در نظر گرفته می شود. همچنین یک ساختمان در مجاورت ساختمان مورد نظر واقع شده است و تابش نور خورشید در ساعات مختلف روز، تنها بر یکی از بخش های ساختمان تابیده می شود. همچنین مصرف کننده حاضر در ساختمان نیز دمای معتدل را برای واحد خود ترجیح می دهد.
با داشتن اطلاعات فوق و دانستن این موضوع که ساختمان مورد نظر در مرکز شهر تهران، که معتدل ترین دما را در میان دیگر مناطق این شهر دارد؛ واقع شده است. با توجه به اینکه ارتفاع سقف واحد ها سه متر می باشد؛ برای هر متر مکعب، مقدار ظرفیت حرارتی را برابر با Kcal 100 در نظر می گیریم.
شهر اردبیل از سرد ترین نقاط کشور می باشد؛ لذا با توجه به میانگین دما در فصل زمستان و مقایسه آن با مرکز شهر تهران، به مقدار ظرفیت حرارتی فوق 60% اضافه می کنیم. برای شهر دزفول نیز که از آب و هوای نسبتا گرم تری برخوردار است؛ 25% از مقدار ظرفیت حرارتی در نظر گرفته شده، کسر می نمائیم.
این واحد مسکونی در طبقه اول و روی پارکینگ قرار دارد و از آنجایی که جریان هوای موجود در پارکینگ سرد است، لذا به هر کدام از مقادیر فوق 25% می افزاییم.
تنها یک ساختمان در مجاورت ساختمان مورد نظر قرار گرفته و این به معنی وزش باد در فصل سرما به بخش عمده ساختمان می باشد. با توجه به موارد اشاره شده، به ظرفیت حرارتی فوق 20% دیگر می افزاییم.
اکنون ظرفیت حرارتی برای یک متر مکعب از واحد مسکونی مورد نظر، در شهر تهران Kcal 150، اردبیل Kcal 240 و شهر دزفول Kcal 112 می باشد.
حال مقادیر فوق را در متراژ کل ضرب می کنیم.
تهران: Kcal 15,000
اردبیل: Kcal 24,000
دزفول: Kcal 11,200
در بازار، ظرفیت پکیج های شوفاژ دیواری با واحد KW بیان می گردد و شرکت های تولید کننده نیز دستگاه هایی با ظرفیت های 22، 24، 28، 32، 36 و 40 KW تولید می کنند. لازم است تا ظرفیت بدست آمده بر حسب Kcal را به KW تغییر دهیم. برای این کار مقدار بدست آمده را بر 860 تقسیم می کنیم.
حال مقادیر نهائی عبارتست از:
تهران: KW 17.45
اردبیل: KW 27.9
دزفول: KW 13.02
با توجه به اینکه برای سیستم گرمایشی واحد های فوق، رادیاتور انتخاب شده است، لذا به مقادیر فوق عددی اضافه نمی کنیم. (در صورتی که از سیستم کانوکتوری و یا فن کوئلی استفاده می نمائید، در صورت تائید شرکت سازنده از پکیجی با 30% ظرفیت حرارتی بیشتر استفاده کنید)
با در نظر گرفتن ظرفیت های بدست آمده و مقایسه آن با پکیج های موجود در بازار، دستگاه KW 22 برای تهران، دستگاه KW 28 برای شهر اردبیل و دستگاه KW 22 برای شهر دزفول در نظر می گیریم.
گام دوم: انتخاب نوع سیستم گرمایشی
به طور کلی چهار نوع سیستم گرمایشی برای انتقال گرمای تولید شده توسط پکیج به واحد مورد نظر، وجود دارد.
سیستم فن کوئل (هوای اجباری Forced Air):در این سیستم به منظور کنترل دمای هوای اتاق و جبران تلفات انرژی هوای گرم به داخل ساختمان جریان می یابد که مقدار اتلاف انرژی ساختمان یعنی بار حرارتی آن مشخص کننده دو پارامتر دمای هوای ورودی و سرعت (دبی) آن می باشد.
سیستم کانوکتور (Convective Baseboard): نحوه عمل این سیستم به گونه ای است که آب داغ داخل کویل ها عبور داده می شود و هوا را از لا به لای آنها عبور می دهند تا از طریق همرفت حرارت به محیط منتقل شود.
سیستم رادیاتور (Radiator System):جنس رادیاتورها از چدن، فولاد یا آلومینیوم زینتی می باشد که نسبت به فن کوئل و کانکتورها دارای جرم بیشتری هستند و به همین علت قادر به ایجاد حرارت تشعشعی بیشتری نسبت به این سیستم ها می باشند. اگرچه همچنان به علت کوچک بودن سطح رادیاتور بیشترین مقدار انتقال حرارت از طریق همرفت می باشد.
سیستم گرمایش کفی (Under floor Heating):گرمایش کفی تنها سیستمی است که نمودار حرارتی آن به نمودار گرمایش ایده آل بسیار نزدیک می باشد. در واقع کف اتاق به یک رادیاتور با سطح بزرگ و دمای پایین تبدیل می شود. از آنجا که شخص همواره با کف و یا وسایل که به وسیله کف اتاق گرم می شوند در تماس می باشد به صورت غیر مستقیم حرارت به شخص منتقل می شود و نسبت به روش های دیگر که شخص از طریق کف حرارت را از دست می دهد متفاوت است. به علاوه گرمایش کفی، کف اتاق را گرم می کند و بدین طریق مانع از اتلاف انرژی از طریق تشعشع بدن شخص شده و آن را متعادل نگه می دارد؛ یعنی 50% از تمام حرارتی که شخص ممکن است از دست بدهد.
" جهت مطالعه مطلب کامل در این رابطه به مطلب انواع سیستم های گرمایشی رایج و مقایسه آنها با یکدیگر مراجعه نمائید. "
سیستم های گرمایش از کف، کانوکتوری و فن کوئل نیازمند محاسبات دقیق مهندسی بوده و ارائه مطالب آموزشی در این رابطه امکان پذیر نیست؛ اما در سیستم رادیاتوری امکان محاسبات ساده به صورت تقریبی امکان پذیر می باشد.
گام سوم: محاسبه تعداد رادیاتور ها
در ایران، رادیاتور های آلومینیومی که به صورت پره ای و رادیاتور های فولادی که به صورت پانلی تولید می شوند؛ بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به ظرفیت حرارتی به دست آمده در بخش قبلی و ظرفیت حرارتی هر پره رادیاتور و یا هر متر رادیاتور پانلی، تعداد پره ها و ابعاد رادیاتور پانلی را بدست می آوریم.
به طور مثال هر پره رادیاتور آلومینیومی مدل ILL PRIMO شرکت بوتان، دارای Kcal 157 ظرفیت حرارتی می باشد. برای یک واحد واقع در شهر تهران، ظرفیت حرارتی برای هر متر مکعب Kcal 150 بدست آمد. برای یک اتاق 10 متری، Kcal 1500 نیاز است که بر اساس محاسبات زیر تعداد پره ها بدست می آید.
ظرفیت حرارتی رادیاتور مورد نظر / ظرفیت حرارتی مورد نیاز برای اتاق = تعداد پره ها
پره 10 = 157 / 1500
برای اتاق مورد نظر در شهر تهران، تعداد 10 پره از این رادیاتور نیاز می باشد.
در رادیاتور های فولادی پانلی نیز محاسبات به شکل فوق می باشد؛ با این تفاوت که رادیاتور های فولادی، به صورت پانل های 40 سانتیمتری تا 3 متری تولید می شود و تنها لازم است ظرفیت حرارتی مورد نظر را با ظرفیت حرارتی پانل های موجود مقایسه نموده و رادیاتور مورد نظر را انتخاب نماییم.
در انتخاب رادیاتور های آلومینیومی باید در نظر داشت که هر چه تعداد بلوک ها در یک واحد بیشتر باشد، انتقال دما به صورت مطلوب تری صورت می پذیرد.
گام چهارم: انتخاب دستگاه پکیج
تعداد برند های پکیج موجود در ایران بسیار زیاد است. شرکت های تولید کننده ایرانی نظیر بوتان و ایران رادیاتور سهم عمده ای از بازار پکیج را به خود اختصاص داده اند. شرکت های تولید کننده دیگری نظیر لورچ، گلدیران، ایساتیس و تاچی نیز بخش کوچک تری از بازار پکیج را در اختیار دارند. که در این میان شرکت لورچ و ایساتیس فعالیت بیشتری نسبت به سایر شرکت ها دارند. در میان وارد کنندگان نیز شرکت های فرولی (Ferroli) ایتالیا، بوش (Bocsh) آلمان، ایمرگاس (Immergas) ایتالیا و آرسیتون (Aristion) ایتالیا سهم بیشتری نسبت به دیگر رقبا به خود اختصاص داده اند.
به طور کلی شرکت های فوق، دستگاه های خود را با دو مدل تک مبدل و دو مبدل تولید می کنند. هر چند اخیرا دستگاه های با عملکرد چگالشی نیز وارد بازار شده است؛ اما هنوز شرایط جهت استفاده این دستگاه ها فراهم نشده است. برای اطلاع از تفاوت این دو نوع دستگاه و انتخاب یکی از آنها، به مطلب "تفاوت پکیج شوفاژ دیواری دومبدل و تک مبدل" مراجعه نمائید.
در پایان امیدواریم مطالب فوق که به صورت کاملا مختصر و با زبان ساده بیان شد، بتواند مورد استفاده مصرف کنندگان پکیج و سازندگان قرار بگیرد. لازم می دانیم بر این نکته تاکید نمائیم که این مطالب تنها برای محاسبه تقریبی ظرفیت حرارتی، در یک واحد ساختمانی می باشد و در صورت امکان، بهتر است انتخاب دستگاه پکیج شوفاژ دیواری و انجام محاسبات ظرفیت حرارتی برای رادیاتور ها نیز مانند سیستم های کانوکتوری، فن کوئلی و گرمایش از کفی، توسط متخصصین مربوطه صورت پذیرد.
برچسب ها: گرمایش از کف ، بوتان ، پکیج شوفاژ دیواری ، رادیاتور آلومینیومی ، رادیاتور پنلی فولادی ، فریسکه ، پکیج چگالشی ، ایران رادیاتور ، لورچ ، ظرفیت حرارتی
مطالب جدید
دفتر فنی مهندسی کالانیز با مدیریت مجرب و کادر متخصص، در زمینه مشاوره و فروش تجهیزات سیستم های تاسیسات ساختمان و سیستم های گرمایشی و سرمایشی با هدف همکاری و مشارکت با پروژه های ساختمانی و فروشندگان این محصولات، در حال فعالیت میباشد. این مجموعه در تلاش است با فروش محصولات با کیفیت و مطابق با تکنولوژی روز دنیا، ارائه خدمات، آموزش و مشاوره های لازم، گامی در جهت ارتقا صنعت ساختمان سازی کشور بردارد. کالانیز می کوشد تا سبد کامل و متنوعی را از محصولات استاندارد و با کیفیت بالا را به بهترین شکل ممکن و با دقت و سرعت مناسب به نقاط مختلف کشور ارسال نماید. خدمات مشاوره و آموزشی نیز از خدمات اصلی این مجموعه می باشد زیرا که کالانیز بر اهمیت آگاهی سازی مشتریان خود مبنی بر نحوه انتخاب، استفاده و نگهداری از تجهیزات تاسیساتی تاکید ویژه ای دارد.
۱ نظر
تاجر محمد
۱۳۹۶/۰۶/۰۸ - ۱۵:۳۰:۱۷سپاسگزارم از اطلاعات خوب وبویژ مثال های روشنگر مطالب درمقاله