- ارسال شده در ۱۳۹۵ آبان ۱۱ ساعت ۱۶:۰۳
- توسط علی واعظ بزرگی
- ۰ نظر
- در مطالب عمومی » مطالب آموزشی
لوله های پنج لایه، راه حلی برای ساختمان های فرسوده
لوله کشی اصلی ترین بخش در یک سیستم تاسیسات ساختمان است. بروز مشکل در این بخش می تواند تمامی سیستم را مختل کرده و یا از کار بیندازد. رسوب در لوله ها، بزرگ ترین معضل یک سیستم لوله کشی در ساختمان به حساب می آید؛ که همواره به عنوان چالشی بزرگ پیش روی طراحان و مجریان است. مشکلی که به صورت کامل امکان رفع آن وجود ندارد؛ زیرا که ایجاد رسوب در لوله ها به واسطه نمک موجود در آب تشکیل می شود (جهت مطالعه بیشتر در این رابطه به این مطلب مراجعه فرمائید). گرم شدن آب باعث بوجود آمدن رسوب در لوله می گردد و هر چقدر دمای آب با سرعت بیشتری افزایش یابد؛ میزان رسوب گذاری بیشتر خواهد بود. به طور مثال اگر دمای آب 10 درجه سانتیگراد را در بازه زمانی کمتر از یک دقیقه، به دمای 90 درجه برسانیم؛ نسبت به آب 10 درجه سانتیگرادی که در مدت زمان 10 دقیقه به دمای 90 درجه سانتیگراد رسیده است؛ رسوب بیشتری تولید می شود.
در تمامی سیستم های گرمایشی که از آب برای گرمایش استفاده می کنند؛ همواره رسوب بزرگترین مشکل تلقی می شود. این مشکل در سیستم های مرکزی مانند موتورخانه ها به مراتب کمتر دیده می شود. زیرا که رسوب در حجم بزرگ دیگ آب گرم، دیده نمی شود. البته در حقیقت رسوبات موجود در جداره دیگ در دراز مدت و در صورت افزایش، به عنوان عایق عمل کرده و به این دلیل گرم شدن آب موجود در دیگ موتورخانه، نیازمند انرژی بیشتری خواهد بود؛ لذا به ناچار مشعل در موتورخانه مدت زمان بیشتری روشن خواهد ماند و سوخت بیشتری مصرف خواهد شد. در سیستم پکیج های شوفاژ دیواری به دلیل کوچک بودن مبدل های گرمایشی، رسوب به سرعت مانع از عملکرد صحیح دستگاه می شود. در این زمان مصرف کنندگان پس از افت فشار و دما، بلافاصله اقدام به رسوب زدایی با استفاده از موادی همچون اسید می کنند. این کار در صورت تکرار می تواند به دستگاه پکیج آسیب وارد کند. در بعضی از مناطق کشور، به دلیل سختی آب فراوان، ممکن است حتی در مدت زمان کمتر از یک سال نیز، دستگاه پکیج نیاز به رسوب زدایی داشته باشد.
به طور حتم بخشی از رسوب تولید شده در سیستم گرمایشی، وارد لوله های آب گرم ساختمان می شود و رسوب گذاری در لوله ها اتفاق میفتد. بالا بودن میزان سختی آب، نوع اتصالات به کار رفته، عدم صیقلی بودن جداره داخلی لوله ها، انشعابات و پوسیدگی لوله ها می تواند عامل رسوب گذاری باشد. افزایش رسوبات علاوه بر کاهش افت فشار و در نتیجه آن، کاهش دمای آب درون لوله ها، می تواند موجب گرفتگی و ترکیدگی لوله ها شده و خساراتی را به بار آورد.
احتمال گرفتگی و ترکیدگی لوله در ساختمان هایی با عمر بالا که از لوله های فلزی استفاده می کنند، بیشتر است. بعضا در این ساختمان ها به دلایل گوناگون، تعویض لوله ها بسیار هزینه بر و مشکل است. در این ساختمان ها تلاش می شود تا با استفاده از انواع رسوب گیر در مسیر لوله ها و یا استفاده از مایع رسوب بر، رسوبات موجود در لوله ها را از بین ببرند. مواد رسوب زدا در صورت استفاده پر تکرار، می تواند باعث کاهش دوام لوله های پوسیده شده و نهایتا منجر به ترکیدگی لوله ها شود. به کمک روش های فوق یا حتی روش های دیگر، می توان مشکل رسوب لوله ها را در ساختمان های فرسوده به صورت موقت حل نمود؛ اما حل این مشکل به صورت قطعی، تنها با تعویض لوله ها و اصلاح سیستم لوله کشی میسر خواهد بود. لذا توصیه می گردد در این نوع ساختمان ها که از لوله های فلزی استفاده می کنند؛ با صرف هزینه بیشتر، اقدام به تعویض سیستم لوله کشی خود نمایند تا مشکل رسوب در لوله ها بصورت اساسی حل شود.
در صورتی که در ساختمانی تصمیم به تعویض لوله ها باشد؛ لوله های پنج لایه جایگزین مناسبی برای لوله های فلزی قدیمی می باشند. یکی از مزایای استفاده از لوله های پنج لایه در سیستم لوله کشی ساختمان، جداره صاف و صیقلی داخلی این لوله هاست. با توجه به اینکه لوله های پنج لایه از مواد پلیمری تولید می گردد، میزان زبری آن بسیار کم است و این مقدار چیزی در حدود 0.40 میلی متر است. لوله های پنج لایه دارای قابلیت شکل پذیری هستند و می توان این لوله ها را بر حسب نیاز خم کرد؛ لذا اتصالات کمتری به نسبت لوله های دیگر (لوله های فلزی و تک لایه)، استفاده می شود. البته شعاع خم این لوله ها بسیار مهم است و اگر خم ها طبق استاندارد زده نشود؛ می تواند نتیجه عکس به همراه داشته باشد. استاندارد خم لوله ها بر اساس سایز لوله و ابزار مورد استفاده تعیین می گردد. یکی دیگر از مزایای لوله پنج لایه نسبت به لوله های فلزی این است کهدر برابر پوسیدگی و خوردگی بسیار مقاومند و از این نظر نیز می توانند جایگزین مناسبی به شمار بیایند. البته در ساختمان های قدیمی مشکل صدا در لوله ها که به ضربه قوچ معروف است؛ معضل دیگری است که این مورد نیز با استفاده از لوله های پنج لایه قابل حل است.
مصرف کنندگانی که در ساختمان خود با مشکلات مذکور روبرو هستند باید در نظر داشته باشند که در صورت استفاده از لوله های پنج لایه، پوسیدگی و ترکیدگی لوله ها، افت فشار و کاهش دمای آب، صدای آزار دهنده لوله، وجود ناخالصی و آلودگی ناشی از زنگ زدگی لوله ها در آب و مزه و بوی نامناسب آن، برطرف خواهد شد؛ و همچنین از آسیب رسیدن به تجهیزات تاسیسات جلوگیری می گردد. باید در نظر داشت که هزینه در این مورد کاملا با کاهش مصرف سوخت جبران خواهد شد؛ همانطور که اشاره شد رسوب در لوله ها و سیستم های گرمایشی مانند عایق عمل کرده و این امر یعنی افزایش مصرف سوخت و بالا رفتن هزینه های ساختمان. باید در نظر داشت که قیمت حامل های انرژی در کشور رو به افزایش است و هر چه در اصلاح سیستم های تاسیساتی معیوب تاخیر ایجاد شود، خسارات بیشتر و هزینه های بیشتری بر ساختمان وارد خواهد شد.
مطالب مرتبط:
برچسب ها: لوله پنج لایه ، رسوب ، پوسیدگی ، ترکیدگی لوله ، تعویض سیستم لوله کشی ، لوله های فلزی ، ساختمان فرسوده ، رسوب زدایی
مطالب جدید
دفتر فنی مهندسی کالانیز با مدیریت مجرب و کادر متخصص، در زمینه مشاوره و فروش تجهیزات سیستم های تاسیسات ساختمان و سیستم های گرمایشی و سرمایشی با هدف همکاری و مشارکت با پروژه های ساختمانی و فروشندگان این محصولات، در حال فعالیت میباشد. این مجموعه در تلاش است با فروش محصولات با کیفیت و مطابق با تکنولوژی روز دنیا، ارائه خدمات، آموزش و مشاوره های لازم، گامی در جهت ارتقا صنعت ساختمان سازی کشور بردارد. کالانیز می کوشد تا سبد کامل و متنوعی را از محصولات استاندارد و با کیفیت بالا را به بهترین شکل ممکن و با دقت و سرعت مناسب به نقاط مختلف کشور ارسال نماید. خدمات مشاوره و آموزشی نیز از خدمات اصلی این مجموعه می باشد زیرا که کالانیز بر اهمیت آگاهی سازی مشتریان خود مبنی بر نحوه انتخاب، استفاده و نگهداری از تجهیزات تاسیساتی تاکید ویژه ای دارد.