- ارسال شده در ۱۳۹۵ شهریور ۰۶ ساعت ۱۲:۴۱
- توسط علی واعظ بزرگی
- ۰ نظر
- در مطالب عمومی » مطالب آموزشی
گرمایش از کف چیست؟
جزوه آموزشی گرمایش از کف - بخش یک
گرمایش از کف چیست؟
گرمایش از کف سیستم مدرن گرمایشی دنیای امروز است که به تدریج جایگزین سایر سیستم های گرمایشی خواهد شد. در این سیستم یک کویل بزرگ حرارتی توسط لوله هایی که در کف کار گذاشته می شود، تشکیل می گردد. در این سیستم سهم عمده ای از فرایند گرمایش را انتقال حرارت تشعشعی تشکیل داده و این سیستم نسبت به سایر سیستم های گرمایشی دارای مزیت های بسیاری از جمله کاهش مصرف سوخت، افزایش رفاه و آسایش افراد، جلوگیری از تغییر رنگ دیوارهای ساختمان و غیره می باشد. لازم به ذکر است که این مزیت ها باعث رشد روزافزون به کارگیری این سیستم گرمایشی در اکثر نقاط جهان از جمله اروپا، امریکا و ایران شده است.
1-1- مزایا سیستم گرمایش کفی
خصوصیات و برتری های روش گرمایش کفی نسبت به سایر روش ها:
1-2- آسایش و راحتی
به جرأت می توان گفت که آسایش و راحتی که سیستم گرمایش از کف ایجاد می کند به هیچ عنوان قابل مقایسه با هیچ کدام از روش های دیگر نیست. باید توجه داشت که تفاوت در این سیستم با مابقی سیستم ها در این است که در این روش اجسام، بدن و وسایل و کف اتاق به صورت مستقیم گرم می شوند و بیشتر انتقال حرارت از طریق تشعشعی بوده و درصد کمتری برخلاف بقیه روش ها به همرفت مربوط می باشد.
به همین دلیل نیازی نیست دمای هوای اتاق را خیلی بالا ببریم مخصوصاً در قسمت سقف و به همین دلیل پدیده های خفگی و خشکی و جابجایی اجباری ایجاد نخواهد شد. باید به این نکته توجه کرد که بدن انسان بیش از حد مورد نیاز خود ایجاد حرارت خواهد کرد و به همین دلیل لازم است تقریباً 400 BTU/HR حرارت را از بدن دفع کند. با توجه به این مطلب و ساختار بدن انسان از نظر انتقال حرارت قسمت های مختلف آن، می توان از این سیستم به عنوان مناسب ترین روش گرمایش نام برد.
1-3- بازدهی یا کارایی سیستم به عنوان مناسب ترین روش گرمایش
با توجه به افزایش توجه و حساسیت عمومی نسبت به مسائل صرفه جویی انرژی و حفظ منابع طبیعی بسیار ملموس است اگر سیستم گرمایش کفی مورد استقبال عمومی قرار گیرد. از آنجا که این سیستم با دمای آب پایین حدود 40 الی 45 درجه سانتی گراد کار می کند و همچنین مقدار حرارت خروجی برای هوای اتاق و زون (ZOON) هر قسمت قابل کنترل می باشد. بنابراین بازدهی و صرفه جویی این سیستم بسیار بهتر از سایر سیستم ها می باشد. به عنوان مثال براساس آزمایشات و محاسباتی که انجام شده و در جزوات علمی موجود می باشد این سیستم حدود % 40-20 نسبت به سیستم هایی که با سیرکولاسیون هوا عمل می کنند در مصرف انرژی صرفه جویی می کند. این صرفه جویی مخصوصاً در ساختمان هایی که دارای بار حرارتی بالایی می باشند بسیار مشهودتر می باشد.
زیرا همانطور که قبلاً هم ذکر شد دیگر انرژی صرف گرم کردن تمام هوای اتاق و به خصوص قسمت سقف ها نخواهد شد و به همین دلیل میزان اتلاف انرژی نسبت به سایر روش ها بسیار کمتر می باشد.
1-4- گرد و غبار
گرد و غبار و مسئله خاک گرفتگی یکی از عمده ترین مشکلات سیستم هایی است که با جریان اجباری و یا طبیعی هوا کار می کنند. مانند سیستم فن کویل و کانوکتور و یا رادیاتور باید توجه داشت که در سیستم کانکتوری این مشکل کمتر مشاهده می شود و در سیستم رادیاتوری به صورت سیاه شدن دیواره ها مشاهده می شود. در سیستم گرمایش کفی به دلیل عدم جابجایی هوا این مشکل مطلقاً وجود ندارد.
1-5- بی سر و صدا بودن
سیستم گرمایش کفی تقریباً ساکت و بی سر و صدا می باشد. چون در واقع اجزای در حال حرکت و یا چرخنده در این روش بسیار کم می باشند و در محیط اتاق قرار نمی گیرند.
1-6- آزادی کامل در طراحی
از آنجا که سیستم گرمایش کفی در کف منازل جاسازی می شود بنابراین صاحبخانه می تواند دکوراسیون و نحوه چیدمان وسایل را به هر نحو دلخواه انجام دهد. مبلمان و مابقی وسایل را هم بدون ترس از تماس یا نزدیکی با اجسام داغ مانند شومینه یا رادیاتور و یا ... در هر کجای اتاق می توان قرار داد.
1-7- افزایش زیر بنای مفید
به این نکته باید توجه کرد که علاوه بر دکوراسیون دلخواه به علت حذف وسیله گرمایی فضاگیر مانند رادیاتور، فن کویل و ... فضای قابل استفاده بیشتری در اختیار خواهیم داشت.
1-8- خوشایند و مطبع از نظر زیبایی
به علت عدم قابل مشاهده بودن، این سیستم از لحاظ زیبایی بسیار جذاب تر از بقیه سیستم ها می باشد.
1-9- تقسیم بندی حرارتی
در سیستم گرمایش از کف می توان هر قسمت را به صورت جداگانه zoon بندی، یعنی تقسیم بندی کرد که تماماً به راحتی دمای آن قسمت به صورت جداگانه قابل کنترل می باشند و برای گرم کردن یک قسمت نیازی به گرم کردن تمام قسمت ها نیست.
1-10- هزینه نگهداری و تعمیرات پایین
از آنجایی که این سیستم دارای اجزای متحرک بسیار کمی است لذا نیاز چندانی به تعمیر یا تعویض قطعات ندارد زیرا اصولاً استهلاک نزدیک به صفر می باشد. در این سیستم دیگر اجزایی مانند پره، چرخ دنده و ... وجود ندارند.
1-11- ارزش افزوده ساختمان
از لحاظ یمت گذاری ساختمان ها باید اذعان کرد که دو ساختمان کاملاً مشابه اما متفاوت از نظر سیستم گرمایش با هم متفاوت بوده و ساختمانی که دارای سیستم گرمایش از کف باشد به علت تقاضای بیشتر از قیت بالاتری برخوردار خواهد بود.
1-12- بهترین روش برای هر نوع کف بتونی
این نوع سیستم با هر نوع کف سازی بتونی کاملاً قابل تطبیق بوده و هیچ محدودیتی از این نظر نخواهد داشت و به علاوه کف را نیز می توان پارکت، سنگ، سرامیک و ... در نظر گرفت و تی قابل تطبیق با سنت های مرسوم در کشور ما نیز می باشد. یعنی اگر کف را با فرش هم بپوشانید با توجه به محاسبات انجام شده می توان سیستم را تطبیق داد.
1-13- کف خشک و تمیز
به علت اینکه گرما از کف منتقل می شود به همین دلیل همواره کف عاری از رطوبت خواهد بود این مسئله به خصوص در مناطق با رطوبت بالا مانند ویلاهای کنار دریا و همچنین کف آشپزخانه ها بسیار مفید خواهد بود.
1-14- قابلیت انتخاب انواع منبع حرارتی
این سیستم قابل تطبیق با انواع منابع حرارتی از جمله پکیج، موتورخانه، آب گرم کن و حتی سیستم های خورشیدی می باشد.
1-15- سبکی وزن سقف
به دلیل استفاده از یک نوع لوله با سایز پایین و همچنین حذف عبور لوله های تأسیساتی از روی یکدیگر (که عموماً باعث بالا آمدن کف واحدها و پرکردن کف در زمان ساخت می شود) ضخامت پوشش به مقدار زیادی کاهش می یابد. این امر ضمن کم کردن وزن ساختمان، استقامت را موجب می شود.
1-16- ثابت ماندن درجه حرارت محیط به مدت طولانی در صورت قطع برق
به علت تراکم مواد به کار رفته در سقف در زمان شروع به کار سیستم گرمایشی مدت زمانی طول خواهد کشید تا سطح گرم شده و انتقال حرارت به محیط آغاز می شود و زمانی که درجه حرارت سطح به درجه حرارت مطلوب رسید در صورت قطع جریان برق مدت زمان طولانی تری نسبت به سایر روش های گرمایش طول خواهد کشید تا دمای یطح کف و فضای داخلی کاهش یابد.
1-17- تضمین کیفی سیستم
حذف هزینه های سرویس و نگهداری خود دلیلی برای تضمین کیفی سیستم است. که البته به جز این مورد شرکت های متصدی این امر خود تضمینی برای سلامت سیستم ارائه می دهند.
1-18- عمر طولانی تر سیستم تولیدکننده گرما
با توجه به اینه آب در گردش این سیستم بین 40 الی حداکثر 55 درجه سانتیگراد است و نیاز به تولید آب با دمای بیشتری وجود ندارد لذا عمر دستگاه گرماساز (مانند پکیج یا موتورخانه) طولانی تر خواهد بود.
1-19- کاهش هزینه های پنهان در نصب
در سیستم های دیگر گرمایشی مانند رادیاتور و فن کویل، نیاز به جازنی دیوارها که معمولاً جهت لوله کشی رادیاتور در دیوار اتاق ها انجام می شود و یا ایجاد سقف کاذب جهت نصب فن کویل های سقفی وجود دارد (توضیح اینکه نخاله حاصل از جازنی دیوارهای گچی، غیرقابل استفاده در کف بوده و با صرف هزینه های دیگری به خارج از ساختمان منتقل گردد).
1-20- کاهش مصرف سوخت
در حالتی که گرمایش توسط سیستمی غیر از سیستم گرمایش از کف صورت گیرد افراد قادر نخواهند بود که دائماً با منبع تولید گرما در تماس باشند بنابراین اجبارا بایستی دمای این سیستم ها بالا باشد تا فضای اتاق گرم شود و از این طریق گرمایش انجام شود ولی در سیستم گرمایش از کف به دلیل این که افراد دائما در تماس با منبع حرارت هستند می توان دمای فضای داخلی را در درجه حرارت کمتری نسبت به حالتی که سیستم گرمایشی غیر از سیستم گرمایش از کف باشد نگه داشت.
در این صورت مصرف سوخت سیستم گرمایش از کف نسبت به قبل کاهش خواهد یافت.
2 معایب سیستم گرمایش کفی
تنها عیبی که برای این سیستم می توان شمرد پاسخ دیتر آن به گرم شدن محیط است. اما در عوض در صورت قطع سیستم زمان طولانی تری لازم است تا محیط سرد شود.
در بعضی از مقالات معایب دیگری برای سیستم گرمایش از کف برشمرده می شود که در صورت رعایت مسائل فنی و محاسبات حراراتی؛ این معایب هرگز بروز نمی کند. به طور مثال اگر طراحی حرارتی و طراحی نقشه های گرمایش از کف دقیق و بر طبق استاندارد صورت گیرد. هرگز مشکلاتی نظیر عدم پخش حرارتی یکنواخت نخواهیم داشت. البته استفاده از شیرهای بالانسینگ هم در این مورد بسیار مهم است.
منبع : گرمایش از کف در Loop CAD
مولفان : مهندس محسن ایزدخواه
مهندس هاشم خانی مقدم
مهندس کیوان یزدانی
برچسب ها: لوله پنج لایه ، کالانیز ، گرمایش از کف ، جزوه آموزشی
مطالب جدید
دفتر فنی مهندسی کالانیز با مدیریت مجرب و کادر متخصص، در زمینه مشاوره و فروش تجهیزات سیستم های تاسیسات ساختمان و سیستم های گرمایشی و سرمایشی با هدف همکاری و مشارکت با پروژه های ساختمانی و فروشندگان این محصولات، در حال فعالیت میباشد. این مجموعه در تلاش است با فروش محصولات با کیفیت و مطابق با تکنولوژی روز دنیا، ارائه خدمات، آموزش و مشاوره های لازم، گامی در جهت ارتقا صنعت ساختمان سازی کشور بردارد. کالانیز می کوشد تا سبد کامل و متنوعی را از محصولات استاندارد و با کیفیت بالا را به بهترین شکل ممکن و با دقت و سرعت مناسب به نقاط مختلف کشور ارسال نماید. خدمات مشاوره و آموزشی نیز از خدمات اصلی این مجموعه می باشد زیرا که کالانیز بر اهمیت آگاهی سازی مشتریان خود مبنی بر نحوه انتخاب، استفاده و نگهداری از تجهیزات تاسیساتی تاکید ویژه ای دارد.