- ارسال شده در ۱۳۹۷ مهر ۰۱ ساعت ۱۱:۱۰
- توسط علی واعظ بزرگی
- ۲ نظر
- در مطالب عمومی » مطالب آموزشی
عوامل موثر در کیفیت گرمایش از کف
از گوشه و کنار در مورد کیفیت گرمایش از کف مواردی شنیده می شود که موجب عدم رضایت و عدم استقبال مصرف کنندگان از این سیستم گرمایشی شده است...
از دلایلی که موجب این مسئله شده است می توان به "به اندازۀ کافی گرم نشدن در فصول سرد"، "سرد بودن قسمتی از فضا و گرم بودن قسمتی دیگر از آن" و ”مصرف بالای انرژی" اشاره کرد. لذا جهت روشن شدن ذهن علاقمندان، گفتگویی با آقای مهندس علی واعظ بزرگی مدیریت دفتر فنی مهندسی کالانیز صورت داده ایم...
آقای مهندس علی واعظ بزرگی؛ دارای مدرک کارشناسی مهندسی مکانیک – طراحی جامدات از دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرکز در سال 1375 و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار از موسسه آموزش عالی نگاره در سال 1396، که اهم فعالیت های کاری ایشان به این شرح می باشد:
- شرکت صنعتی بهشهر با عنوان کارشناس تعمیر و نگهداری از سال 1372 لغایت 1376
- شرکت قطارهای مسافری رجاء به عنوان کارشناس تحقیق و توسعه از سال 1376 لغایت 1378
- شرکت دسکو (متعلق به شرکت پارس خودرو) با عناوین کارشناس امور قراردادها و کارشناس تامین قطعات از سال 1378 لغایت 1381
- شرکت سوپر پایپ اینتر نشنال به عنوان سرپرست تولید اتصالات از سال 1382 لغایت 1386
- شرکت دژ آسا آذر (دژ پایپ) با عناوین مدیر فنی، مدیر فروش و قائم مقام مدیرعامل از سال 1386 لغایت 1387
- گروه صنعتی ایران رادیاتور با عناوین مدیر پروژه لوله سازی و سرپرست فروش لوله و اتصالات از سال 1387 لغایت 1392
- گروه صنایع بی تی اس با عنوان مدیر فروش منطقه یک از سال 1393 لغایت 1395
- دفتر فنی مهندسی کالانیز با سمت مدیریت از سال 1395 تا کنون
- 1- لطفا سیستم گرمایش از کف را به صورت مختصر شرح دهید.
سیستم گرمایش از کف سیستم جدیدی نیست و قرن هاست که بشر از آن سود می برد. از رومیان باستان تا حمام های سنتی و قدیمی دوره های صفویه هر یک به نحوی از این سیستم برای گرمایش استفاده می کردند.
در حال حاضر برای واحدهای مسکونی در دنیا از دو روش گرمایش از کف استفاده می شود، روش الکتریکی که در آن المنت هایی نواری شکل در کف خوابانده می شود. البته این روش در اروپا بیشتر طرفدار دارد. روش دیگر روشی است که در آن لوله های حاوی آب گرم در کف ساختمان مستقر شده اند و باعث گرم شدن کف می گردند. روش دوم در کشور ما کاربرد بیشتری دارد.
- 2- از زمان ورود سیستم گرمایش از کف به کشور چند سال می گذرد؟
سیستم گرمایش از کف به معنی خاص آن از اواخر دهه 70 شمسی در ایران عمومیت پیدا کرد.
- 3- مزیت سیستم گرمایش از کف به نسبت دیگر سیستم های گرمایشی چیست؟
اولین مزیت آن کاهش محسوس انرژی مصرفی است. مزیت های دیگر آن عدم دوده زدن (شبیه آنچه دور رادیاتور شوفاژ دیده می شود)، عدم اشغال فضای مفید خانه (در مقایسه با بخاری و شوفاژ)، گرمای یکنواخت در سراسر فضای مورد استفاده (برعکس شوفاژ و بخاری)، و مطبوع تر بودن نوع گرمایش آن نسبت به شوفاژ و بخاری است؛ چرا که در سیستم رادیاتوری یا بخاری هر چه در ارتفاع بالاتری قرار بگیرید؛ گرمای بیشتری را احساس می کنید، زیرا در روش انتقال حرارت همرفت، گرما در بالای فضا قرار می گیرد؛ اما در گرمایش از کف به واسطۀ نوع انتقال حرارت (تابشی) کف پای شما گرمای بیشتری نسبت به سرتان در هنگام ایستادن دریافت می نماید و این نوع گرمایش با طبیعت انسان که در سرما دوست دارد کف پایش بیشتر و سرش کمتر گرم شود، منطبق تر است.
- 4- در میان سیستم های رایج گرمایشی در کشور (سیستم رادیاتوری، فن کوئلی و اسپیلت، بخاری گازی و گرمایش از کف) کدام سیستم گرمایشی را مطبوع تر و مقرون به صرفه تر می دانید؟
اگر فقط گرمایش مد نظر باشد، قطعا گرمایش از کف.
- 5- چرا طراحی سیستم گرمایش از کف بسیار مهم است؟
طراحی سیستم گرمایش از کف کاری بسیار دقیق و حساس بوده و قطعا باید توسط کارشناس مجرب تاسیسات انجام گردد. مهم ترین مشکلی که در اثر ایراد طراحی رخ می دهد، عدم گرمایش مناسب است که همین مورد باعث شده تا در مواردی مصرف کننده از سیستم گرمایش از کف ناراضی گشته و مجبور به استفاده از سیستم های کمکی شود. همچنین دیده شده است که طراح برای جبران عدم محاسبه دقیق، ضریب اطمینان بالایی را لحاظ نموده که این امر منجر به مصرف بیشتر لوله و سایر مصالح مورد نیاز شده و در نتیجه اجرت بیشتر نصب و بالا رفتن قیمت تمام شده خواهد. در ضمن هر چه متراژ لوله مصرفی بیشتر شود، لاجرم باید از پمپ قوی تری استفاده نمود؛ که این نیز باعث افزایش هزینه نصب و هزینه های مصرف سوخت و برق خواهد شد.
- 6- طراح سیستم گرمایش از کف باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
طراح یک سیستم گرمایش از کف علاوه بر آنکه باید بر علم محاسبات تاسیساتی اعم از انتقال حرارت و مکانیک سیالات مسلط باشد؛ لازم است بر اقلام مصرفی نیز تسلط کافی داشته باشد. به عنوان مثال طراح جوان یکی از شرکت های تازه تاسیس برای رمپ پارکینگ ساختمان، در یکی از ییلاقات شمال تهران، لوله 25 را پیشنهاد داده بود! غافل از اینکه اقلامی که برای فیکس کردن لوله روی عایق استفاده می شود (از قبیل بست ریلی، بست خاردار، فوم شانه تخمه مرغی و ...) که در بازار موجود است؛ اکثرا برای لوله سایز 16 در نظر گرفته شده اند. یا به طور مثال در طراحی سالنی با تعداد 5 یا 6 زون، تنها یک عدد ترموستات اتاقی در محاسبات خود پیش بینی کرده و تصمیم به کنترل سیستم با یک ترموستات داشته است. در اینجا این سوال مطرح می گردد که آیا ترموستاتی با این تعداد ورودی در دسترس هست یا خیر؟
مورد دیگر نزدیک به هم بودن طول مسیرهای گرمایش از کف است. مثلا اگر یک لوپ، 140 متر طول داشته باشد و دیگری 40 متر، شما مجبور به استفاده از پمپی خواهید بود که طول 140 متر را پاسخ دهد. در حالیکه اگر این دو لوپ را اگر به صورت 100 و 80 متر انتخاب کنیم، قطعا پمپ سبکتر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
- 7- عوامل موثر در طراحی گرمایش از کف چیست؟
عوامل محیطی از قبیل حداقل و حداکثر دما و میزان رطوبت، عوامل ساختمانی نظیر ضخامت دیوارها و میزان عایق بودن آن ها، تعداد درب ها و پنجره ها و نوع آنها، موقعیت جغرافیایی ساختمان از نظر شمالی یا جنوبی بودن آن و میزان نور گیری واحد، طبقه قرارگیری واحد مورد طراحی، باز یا بسته بودن فضای بیرونی دیوارها و تمامی مواردی که در انتقال حرارت موثرند؛ در طراحی گرمایش از کف نیز تاثیر گذار خواهد بود.
بنا بر آنچه گفته شد، دو آپارتمان با نقشه ای کاملا مشابه در یک ساختمان، لزوما متراژ لوله مصرفی یکسانی ندارند. زیرا ممکن است یکی شمالی و دیگری جنوبی باشد، و یا دیوار خارجی یکی به فضای باز منتهی شود و واحد دیگر درارای دیوار مجاور باشد. حتی ممکن است یکی از واحد ها در بین طبقات باشد و دیگری روی پیلوت.
- 8- در اجرای سیستم گرمایش از کف به چه نکاتی باید توجه کرد؟
در سیستم گرمایش از کف اجرا بسیار اهمیت دارد و حتما باید از مجریان مجرب استفاده نمود. یکی از موارد بسیار مهم در اجرای سیستم گرمایش از کف، تراز بودن کف است که در صورت نبودن آن، لوله هایی که در ارتفاع بالاتر قرار می گیرند، هوا خواهند گرفت. مورد مهم دیگر، صحیح انجام شدن خم لوله هاست. باتوجه به تعداد زیاد خم در مسیرهای گرمایش از کف، خم غیر استاندارد، غیر از مشکلاتی که ممکن است برای لوله بوجود آورد، باعث افت فشار بیش از حد خواهد شد. همواره طراح سیستم گرمایش از کف، میزان افت فشار آب در لوله ها را بر اساس خم استاندارد محاسبه می کند و خم غیر استاندارد باعث می شود پمپ طراحی شده پاسخگو نباشد. یکی دیگر از موارد مهم در اجرا، رعایت دقیق فاصله بین لوله هاست. عدم رعایت این فاصله، باعث تغییر طول لوله شده این امر سبب می گردد تا با افزایش طول لوله، علاوه بر تحمیل هزینۀ اضافی به پروژه، افت فشار نیز بیشتر شود. همچنین در صورتیکه میزان لولۀ مصرف شده کمتر از میزان طراحی باشد؛ آنگاه حرارت مورد نیاز به درستی منتقل نخواهد شد. در ضمن عدم اجرای دقیق درز انبساط گاها موجب ترک خوردن کف و یا حتی دیوارها می گردد.
- 9-لطفا در ارتباط با نوع و کیفیت تجهیزات مورد استفاده در سیستم گرمایش از کف توضیحاتی بفرمایید.
استفاده از ملزومات بی کیفیت مطمئنا موجب پایین آمدن کیفیت اجرا خواهد شد لذا لازم است این ملزومات از ویژگی های زیر برخوردار باشند:
کیفیت عایق ها (دانسیته، ضخامت و ...): چنانچه از عایق نامناسب استفاده شود، بخشی از گرمای تولید شده توسط سیستم گرمایش از کف به هدر می رود.
کیفیت لوله و اتصالات مورد استفاده: استفاده از لوله و اتصالات نامناسب ممکن است باعث نشت آب در مسیر شود که نهایتا منجر به تخریب کف می شود.
کیفیت ترموستات های اطاقی (در صورت استفاده): چنانچه از ترموستات های مناسب و با کیفیت استفاده نگردد، سیستم نمی تواند دمای مورد نیاز شما را بصورت دقیق کنترل کند؛ لذا یا احساس سرما می کنید یا گرما.
کیفیت پمپ مورد استفاده: پمپ مورد استفاده باید تا حد امکان بی صدا باشد تا به آسایش و آرامش مصرف کننده آسیب نزند. همچنین خرابی پمپ باعث از کار افتادن سیستم می گردد.
کیفیت کلکتور و شیرهای مربوطه: با توجه به اینکه گرمایش از کف سیستمی است که به تغییرات سریع جواب نمی دهد و مثلا اگر ویلایی در منطقه سردسیر داشته باشید و سیستم گرمایش از کف آنرا امروز فعال کنید، بسته به برودت هوا شاید بیش از 24 ساعت طول بکشد تا دمای محیط به دمای ایده آل شما برسد. از این رو به نظر اینجانب کلکتور هایی با شیر دستی برای اینکار چندان مناسب نیست و بهتر است برای برخورداری از کیفیتی بهتر و بالاتر، از کلکتورهایی با شیرهای قابل کنترل برقی و همینطور دبی سنج استفاده شود. با استفاده از کلکتورهایی با شیرهای برقی کنترل شونده که به ترموستات های اتاقی متصلند و از آنها فرمان می گیرند، می توان دمای اتاق یا سایر فضاهای مورد استفاده خود را با استفاده از ترموستات روی دمای مورد نظر تنظیم کرده و سیستم گرمایش خود لذت ببرید.
اما چنانچه به هر دلیلی نمی توانید از اینگونه کلکتورها استفاده نمایید، حتما از کلکتورهایی استفاده نمائید که دارای شیر سوزنی است و حتی الامکان مجهز به دبی سنج هستند. استفاده از شیرهای توپی (بال والو) برای گرمایش از کف مناسب نیست! به دلیل اینکه این شیرها باید بصورت صفر و یک (کاملا بسته یا کاملا باز) استفاده شوند. متاسفانه در بسیاری از پروژه ها از شیرهای توپی استفاده می شود و مصرف کنندگان که به صفر و یک بودن این نوع شیر آگاهی ندارند، از آنها بصورت نیمه باز استفاده کرده و باعث می شوند پس از مدتی شیرها از حالت آب بندی خارج شوند و در نحوه گرمایش تاثیرگذار باشند.
- 10- صحبت نهایی شما با افرادی که تصمیم به انتخاب این سیستم گرمایشی برای آپارتمان خود دارند؛ چیست؟
پیشنهاد می کنم چنانچه مایل به استفاده از این سیستم هستند، ابتدا از شرکت هایی که در این زمینه سابقۀ قوی و مناسبی در طراحی و اجرا دارند؛ کمک بگیرند و حتما از سیستم و هوشمند و ترموسات دار استفاده نمایند.
دفتر فنی مهندسی کالانیز ضمن تشکر از آقای مهندس واعظ بزرگی، آرزومند است تا توانسته باشد موجب روشن تر شدن ذهن طراحان، مجریان و مصرف کنندگان در اراتباط با سیستم گرمایش از کف شده باشد و در جهت رسیدن به هدف این مجموعه یعنی ارائه خدمات مشاورۀ فنی و فروش محصولات با کیفیت، گام بردارد.
برچسب ها: لوله پنج لایه ، اتصالات برنجی ، پنج لایه ، گرمایش از کف ، معایب سیستم گرمایش از کف ، چه نکاتی در گرمایش از کف مهم هستند؟ ، طراحی گرمایش از کف ، اجرای گرمایش از کف ، گرمایش از کف دستی ، گرمایش از کف اتوماتیک ، اتصالات رزوه ای ، اتصالات پرسی ، بست گرمایش از کف ، فنر لوله پنج لایه ، معایب گرمایش از کف ، سیستم گرمایش از کف ، مقایسه گرمایش از کف با ، چرا گرمایش از کف خوب است ، نحوه طراحی سیستم گرمایش از کف ، محاسبات سیستم گرمایش از کف ، تجهیزات گرمایش از کف
ارسال پاسخ
مطالب جدید
دفتر فنی مهندسی کالانیز با مدیریت مجرب و کادر متخصص، در زمینه مشاوره و فروش تجهیزات سیستم های تاسیسات ساختمان و سیستم های گرمایشی و سرمایشی با هدف همکاری و مشارکت با پروژه های ساختمانی و فروشندگان این محصولات، در حال فعالیت میباشد. این مجموعه در تلاش است با فروش محصولات با کیفیت و مطابق با تکنولوژی روز دنیا، ارائه خدمات، آموزش و مشاوره های لازم، گامی در جهت ارتقا صنعت ساختمان سازی کشور بردارد. کالانیز می کوشد تا سبد کامل و متنوعی را از محصولات استاندارد و با کیفیت بالا را به بهترین شکل ممکن و با دقت و سرعت مناسب به نقاط مختلف کشور ارسال نماید. خدمات مشاوره و آموزشی نیز از خدمات اصلی این مجموعه می باشد زیرا که کالانیز بر اهمیت آگاهی سازی مشتریان خود مبنی بر نحوه انتخاب، استفاده و نگهداری از تجهیزات تاسیساتی تاکید ویژه ای دارد.
۲ نظر
توکلی
۱۳۹۷/۰۷/۰۴ - ۱۰:۰۲:۵۰مطالب بسیار آموزنده ای بود.
calaniz
سپاس از توجه حضرتعالی
سالاری
۱۳۹۸/۱۰/۱۳ - ۰۷:۳۱:۱۵اگر قصد هزینه کرد برای سیستم ترموستات و کنترل الکترونیکی را ندارید که برندهای خارجی آن بسیار گران است. بهتر است برای توزیع یکنواخت دما از لوپهای برابر استفاده کنید. مثلا همه زونها دارای لوپ حدود 90 تا 100 متر باشند. با این کار افت فشار در زونها برابر بوده و دبی تقریبا یکسانی از همه لوپها جریان میابد. با استفاده از شیر دستی هم برای هر زون میتون اطاق مورد نظر را از مدار خارج کرد یا دمای آنرا با تنظیم شیر بشکل دستی کنترل کرد.